Ce este un vin natural?

Ce este un vin natural? Nu toate vinurile sunt naturale? Oare poate exista un vin fara aditivi?

Un vin natural este, pur si simplu, un vin facut cu pasiune de catre oameni experti care isi ingrijesc propria podgorie, iubesc propriu teritoriu si valorifica soiurile autohtone. Pentru acesti oameni rolul lor este sa ajute strugurele sa se transforme in vin, asa cum natura vrea, fara sa manipuleze gustul original urmarind exigentele de piata.

“Natural” este diferit de “BIO”? Un vin BIO este un vin care provine din agricultura fara pesticide, insa in procesul lui de vinificatie sunt permise aditivi chimici si metodologii standard.

Un vin natural, in schimb, este un vin care porneste tot din agricultura BIO, dar care nici in procesul de vinificatie nu este alterat de niciunul dintre zecile de aditivi permisi in enologie. Este un vin fara acele tratamente chimice, termice sau de alta natura invaziva, folosite pentru stabilizarea, limpezirea, filtrarea, colorarea, “ameliorarea” gustului, oferirea densitatii, modificarea gradatiei alcolice etc. Fiindca multe din aceste susbstante sunt de origine animala, vinurile naturale sunt si vegan friendly. Nici sutele de mg/litru de anidrida sulfuroasa care se pun in sticlele vinului conventional nu se regasec la un vin natural, care este un produs fara sulfiti adaugati, sau la care se adauga cantitati foarte mici de SO2 (˂30 mg).

Un vin natural este rezultatul unei fermentatii efectuate prin drojdii indigene/salbatice, refuzand drojdiile “selectionate” ale industriei vinului care confera un gust omologat, cu “buchete” create ad-hoc.

Un vin natural este, asadar, un vin mereu diferit, dezlantuit, uneori foarte baubil, alteori mai salbatic, asa cum este natura.

Nu refuzam vinul conventional, dar ne place mai mult cel natural, si credem ca era nevoie si de un natural winebar in tara. Iubitorii de vin natural sunt din ce in ce mai multi, iar in strainatate este deja un trend sanatos.

Din aceste motive s-a nascut MOSTO si asteptam sa impartasim cu voi experientele noastre.